Det finns många storstäder i Europa som lockar väldigt mycket folk varje år. Europas storstäder brukar pulsera av liv och i många av dem finns det något nytt i varje hörna att uppleva och upptäcka. En del städer har både strandliv och storstadsliv att erbjuda och andra städer bjuder på antingen eller. Madrid är en stad som för många i Sverige inte är lika välkänt som Barcelona, men den har minst lika mycket att erbjuda! En resa till Madrid rekommenderas alla som vill blanda det genuina med det urbana.

Madrid är Spaniens huvudstad och en stad i Europa man inte får missa att resa till. Speciellt inte om man som många andra älskar Spanien och dessutom uppskattar det storstäder har att erbjuda. Den spanska kulturen, det härliga medelhavsklimatet och storstadspulsen gör Madrid till en välbesökt stad.

Innehåll

1. Resa till Madrid

Madrid är Spaniens huvudstad och en stad i Europa man inte får missa att resa till. Speciellt inte om man som många andra älskar Spanien och dessutom uppskattar det storstäder har att erbjuda. Den spanska kulturen, det härliga medelhavsklimatet och storstadspulsen gör Madrid till en välbesökt stad.

När man reser till storstäder på semester så brukar det betyda att man har en långhelg eller max en vecka på sig att vistas där. Visst kan man både köra och åka tåg eller buss när man ska resa till Madrid men om man vill spara restid så är flyg både enkelt, smidigt och går fort. Det går resor till Madrid från många städer i Sverige såsom till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Det går flyg för att resa till Madrid från fler städer men ibland kan man behöva mellanlanda. 

Beroende på vart i Sverige man reser ifrån så tar det olika lång tid att komma resa till Madrid. Om man reser från Stockholm så tar det cirka fyra timmar med flyg men om man reser från Malmö så tar det runt sex timmar att resa till Madrid eftersom man måste mellanlanda. Flyg från Göteborg och Umeå tar fem respektive sex timmar med mellanlandning.

Santiago Bernabeu i Madrid

2. Hotell och boende för den som vill resa till Madrid

Hur mycket det kostar att bo när ska resa till Madrid beror lite på vilka krav man har och vilken budget man har att förhålla sig till. I de flesta storstäder och så även i Madrid finns det både dyra och billiga alternativ. Här nedan tipsar vi om tre olika alternativ med varierande prisklass.

Woohoo Hostal Madrid

Det första är en budgetvariant som innebär att man delar sovsal med andra vilket kan vara ett bra alternativ om man reser själv och letar efter lite sällskap av andra i samma situation. Här bor man centralt endast 60 meter från Madrids stora och centrala gata, Gran via avenue. Man kan själv välja om man vill ha eget badrum eller man kan tänka siga att dela med andra. Delar man med andra kommer man lite billigare undan. En natt i sovsal med delat badrum kan man få för 16 Euro per natt under maj månad.

B&B Hotel Madrid Centro Puerta del Sol

Vill man bo lite bättre under sin resa till Madrid kan man välja ett medelklass hotell som också ligger väldigt centralt. Hotellet ligger hundra meter från Puerta central som ärPorten till Madrid. Här kan man bo i dubbelrum för runt 90 Euro per natt och det finns luftkonditionering på rummet. Det kan nämligen bli väldigt varmt i Madrid.

Hotel Urban

Vill man lyxa till det ordentligt under en av sina resor till Madrid så kan man bo på detta femstjärniga hotell. Det ligger mitt i hjärtat av Madrid och har en liten pool på taket. Hotellet har också en stående utställning av konst från Papua Nya Guinea och är man konstintresserad så kan det vara en liten guldkant. Priset för ett dubbelrum i maj månad ligger på runt 240 Euro per natt.

Naturligtvis finns det massor av andra hotell och boende att välja mellan inför sina resor till Madrid. På resortillspanien.com kan man hitta ett som passar för just ens egna behov och önskemål. Det finns hotell i alla prisklasser och utifrån vilka geografiska preferenser man har.

3. Sevärdheter man inte ska missa inför sin resa till Madrid

Den här storstaden har oändligt många sevärdheter som man inte får missa under sina resor till Madrid. Här nedan delar vi med oss fem olika som vi inte tycker är värda att nämnas. Det kan vara en fördel att göra upp en plan innan man reser för att inte missa någon sevärdhet som man gärna hade velat se.

Santiago Bernabeu - ett måste på en resa till Madrid

Det här är namnet på fotbollsarenan i Madrid där laget Real Madrid har sin hemmaarena. Man behöver absolut inte vara någon fotbollsfantast för att besöka den här arenan, man kan uppskatta den ändå. Arenan ligger norr om centrala Madrid i ett distrikt som heter Chamartin. Arenan rymmer hisnande 81.044 åskådare och är uppkallad efter Santiago Bernabeu som är en legend i klubben. År 2003 blev den framröstad i Rom till världens finaste arena.

Palacio Real de Madrid

Det officiella residenset för den spanska kungafamiljen är Palacio Real de Madrid och bör inte missas när man är på resa till Madrid. Numera används residenset endast till att fira olika statsceremonier som exempelvis galafester och firande av olika utmärkelser. Residenset är grandiost att se bara man står utanför och tittar. 

Man kan köpa biljetter för att komma in i residenset men det brukar rekommenderas att man köper biljett i förhand för att undvika långa köer. Väl inne så bjuder slottet på fantastiska skatter i form av samlingar, allt från rustningar till Stradivarius instrument finns att se här.

Plaza Mayor

Detta är ett charmigt torg mitt i Madrid med väldigt mycket historik. Hit bör man ta sig under sin resa till Madrid. Torget, som på den tiden hette Plaza del Arrabal, har anor så långt tillbaka som till 1400 talet då man höll huvudmarknaden för staden här. Torget har varit utsatt för tre bränder genom tiderna och den sista branden som inträffade 1790 förstörde en tredjedel av torget. Efter det rekonstruerade man torget under många hundra år och det sista verket färdigställdes 1992.

Torget bjuder på fantastiskt vackra byggnader och är man där under julen så finns det en härlig julmarknad att gå på. På torget finns det massor av mysiga serveringar att välja på och det är alltid ett härligt folkvimmel här.

Retiroparken i Madrid

La Latina- en händelserik stadsdel i Madrid

I La Latina hittar man smala gator och gränder som vimlar av tapasbarer och olika restauranger. Här ligger också ett medeltida muslimskt fort som kan vara värt att se under sin resa till Madrid. I La Latina hittar man kyrkan Real Basilica de San Francisco el Grande och här finns målningar av Goya. I La Latina finns också väldigt vacker arkitektur även om det är lite slitet på sina ställen.

På söndagar lever stadsdelen upp rejält, då flockas det folk här för att ta del av en gigantisk loppmarknad. Det finns massor av stånd med alla möjliga saker i och den som inte hittar något att köpa här har inte letat tillräckligt. Efter loppisrundan samlas folk i stadsdelens olika restauranger för att äta lunch. Ett besök på en söndag är därför att rekommendera starkt även om inte loppisar tillhör ens favoritsysselsättningar.

Retiroparken (Parque del Retiro)

En av Madrids största parker är Parque del Retiro och vill man uppleva den spanska kulturen på riktigt så måste man planera in ett besök här under sin resa till Madrid. Under lediga dagar spenderar nämligen väldigt många spanjorer dagen här tillsammans med sin familj. Man tar med sig sin picknick och gör det till en heldag.

I parken finns det många gatuförsäljare som säljer allt från smycken till skivor. Det finns också konstnärer och barnen bjuds på teaterföreställningar. Om man är sugen på en båttur kan man hyra en roddbåt och ro runt i den konstgjorda sjön. Här finns även möjlighet att spela både tennis och fotboll.

4. Saker att göra under din resa till Madrid

Att ha en aktiv semester när man reser till en storstad är viktigt för många. Alla resor till Madrid bör därför innehålla någon aktivitet som man har längtat efter. Eftersom Madrid är en storstad finns det mycket att välja på, nedan följer fyra saker att göra som vi inte tycker att man ska missa under sin resa till Madrid.

5. Dansa natten lång

Om man älskar att dansa och att röra sig till musik så ska man absolut lära sig att dansa Flamenco under sin resa till Madrid. Passionen i den här dansen tar över varenda fiber i kroppen och man blir nästan helt uppslukad av både musiken och dansen. Flamenco är en spansk konstform med sång, musik och dans. Det är okänt varifrån den kommer från början men den har inflytande från både Marocko och Indien.

När man dansar Flamenco så dansar man med känslor som finns i sången och musiken. Klackarna på skorna har spikar i hälen och används som ett rytminstrument i dansen. Flamenco innehåller tre grundelement vilka är el canto som är sången, el toque som är gitarrspelet och el baile som är dansen.

6. Hoppa av och hoppa på buss

När man pratar om resor Madrid så kan man inte undgå att tipsa om att åka hop on och hop off buss. Den här bussen kör genom alla delar av Madrid och tar en runt på de flesta platser som man inte bör missa när man är här. Fördelen med den här bussturen är att man kan hoppa på när man känner för det och hoppa av när man vill.

Man köper en biljett till bussen som räcker under en eller flera dagar sedan är det bara att börja åka. Bussen har fasta hållplatser den stannar vid och man hoppar helt enkelt av när man tycker att man vill se mer av något. Man hoppar på bussen och fortsätter sin tur igen när man vill.

7. Varmluftsballong över den vackra staden

Är man en äventyrare av rang som inte skräms av höga höjder så kan man åka varmluftsballong över staden. Det är något speciellt att se en stad till fots och något helt annat att få möjligheten att se den från luften. Här kan man åka ballong samtidigt som man njuter av lite tapas och ett glas cava. 

Man får möjlighet att ta helt fantastiska foto på staden från ett fågelperspektiv. Man får chansen att sväva in över både Toledo gamla stan och Segovia katedralen. Detta är garanterat något man kommer att minnas hela livet.

8. Testa den spanska mat och dryckeskulturen vid en resa till Madrid

Spanien är ett land där man uppskattar både god mat och goda drycker, Madrid är inget undantag. Mycket av den spanska kulturen handlar om att umgås med vänner och familj samtidigt som man äter och dricker gott. Det finns många vinprovningar att testa i Madrid, både när det gäller rött och vitt vin.

Man ska inte heller missa möjligheten att gå på en matprovningstur med en lokal expert. Här brukar man få möjlighet att prova upp till tio spanska rätter och många av dem får man bara inte missa när man är i Spanien.

Övriga resmål

Missa inte möjligheten att kolla in övriga populära resor till Barcelona, Mallorca, Gran Canaria, Marbella m.fl som du också kan hitta här på vår hemsida. När du bokar via sökfunktionen här hos oss på Resatillspanien.se så kommer du alltid få ett stort urval av flyg och hotell att välja mellan, du bokar dessutom alltid till lägsta möjliga pris via vår hemsida.