En resa till Teneriffa lockar tiotusentals svenskar varje år

Att resa till Teneriffa väcker verkligen känslor, en ö som har så mycket att erbjuda för alla smaker. Teneriffa är en vulkanö och vulkanen El Teide ligger på 3715 meters höjd över havet vilket gör att den är Spaniens högsta punkt. Teneriffa är också en mycket grön ö med oändliga möjligheter till att njuta av olika turer runt ön. Det som kanske lockar mest är Teneriffas långa och många stränder som tack vare det unika klimatet är attraktiva året runt.

Att finna resor till Teneriffa är lätt, ön har 2 internationella flygplatser, en i norr och en i söder, som gör att transport till hotellet från flygplatsen blir relativt kort oberoende om du valt stränderna i södra delen eller stadslivet i norr. De flesta hotellen ligger i den södra delen omkring områdena Los Cristianos, Playa de las Américas och Adeje.

Hotell & Boende

Omkring 5 miljoner personer besöker Teneriffa varje år, det är Kanarieöarnas största ö och har ett stort och intressant utbud av hotell och andra sorters boende som du kan läsa mer om här hos oss på Resatillspanien.se

Söker du lugnet i söder vid en resa till Teneriffa kan du ta en titt på Hotel Regency Country Club Apartments Suits som inspirerats av den exotiska ön Bali med lyxiga lägenheter runt en oändlig simbassäng. Hotellet har 1 restaurant som erbjuder á la carte och buffé, frukosten är en dröm för alla smaker och nationaliteter med möjlighet att specialbeställa rätter. Vid poolerna kan du finna 2 barer som erbjuder snacks och cocktails medans du ser ut över havet och ön Gomera. Hotellet har fri shuttle till och från flygplatsen, ett stort gym, spa med flera olika typer att behandling och relax samt naturligtvis flera områden där du kan njuta av solen och värmen.

Söker du ett hotell som passar barnfamiljen finns till exempel Tenerife Royal Garden som ligger alldeles vid Las Vistas stranden på Playa de las Américas. Hotellet erbjuder rum med terrass och köket är utrustat så du kan laga egen frukost eller mat om du inte känner för att gå till restaurangen eller snack baren vid simbassängerna.

Resor till Teneriffa kan också erbjuda det bästa för golf älskaren, till exempel Hotel Las Madrigueras Golf Resort & Spa som ligger vid Las Américas golfklubb. Hotellet är endast tillåtet för gäster över 16 år, har två restauranger där du kan njuta allt från en romantisk middag för två till en snabb lunch mellan golf rundorna. Som namnet säger finns det också SPA med uppvärmd simbassäng och efteråt kan man slappna av vid piano baren med en drink.

En resa till Teneriffa behöver inte enbart betyda sol och strand, i den norra delen som är mer frodig och grön finns många fantastiska hotell och boende. Stränderna i norr har mörkare sand än stränderna i söder, normalt sett är det också mindre turism i norr.

Missa inte detta på din resa till Teneriffa

Är du i Paris vill du se Eiffeltornet och att resa till Teneriffa betyder att du vill se El Teide. Vägen upp till vulkanen och kabinbanan är otroligt vacker och annorlunda, som ett månlandskap. Väl uppe vid kabinbanan kan du välja att gå upp till toppen men det tar cirka 4 timmar, eller ta kabinbanan som tar dig upp på 8 minuter.

Biljetten ska du ha köpt online innan eftersom det är en nationalpark med restriktioner hur många som får åka upp varje dag. Tänk på att du kommer att vara på över 3000 meters höjd och att det kan vara kallt, kanske svårt att föreställa sig om du reste bara för en stund sedan från soliga södern. Varm jacka, mössa och bra skor rekommenderas för utflykten, då solen är mycket stark på toppen behövs solglasögon.

Det finns restaurang och fik vid nedre delen av kabinbanan och uppe finns det drycker och snacks att köpa. Utsikten du kommer att uppleva från övre delen av kabinbanan är slående vacker. Om du önskar att ta dig ända upp till kratern måste du be om lov från nationalparken innan.

Teneriffas första stad var San Cristóbal de La Laguna som ligger i den norra delen av ön, inte långt från Santa Cruz de Tenerife. Här får du uppleva under din resa till Teneriffa en härlig blandning av historia och kultur i en fantastiskt vacker stad som UNESCO utnämnde till världsarv 1999. Att strosa runt på gator och torg i koloniansk stil eller kanske besöka San Cristóbal katedralen eller arkeologiska museet får dig att bli förflyttad till en annan tid. Man valde att bygga staden en bit från havet för att undvika pirater och på en plats där vatten alltid skulle finnas från bergen.

Huvudstaden heter Santa Cruz de Tenerife och är absolut värt ett besök vid en resa till Teneriffa. Saluhallen Nuestra Señora de África är full av liv och produkter, ta en tur och smaka på lokala ostar, frukt och viner i den gastronomiska delen. Missa inte den botaniska trädgården Palmetum som ligger vid hamnen.

På Palmetum kan du se 500 olika typer av palmer från hela världen. Naturligtvis finns också andra typer av växter som man kan observera medans man vilar och lyssnar på vattenfall. Från en kulle som finns i parken kan man se ut över Atlanten och i själva parken finns flera olika fågelarter som lever i sin naturliga miljö.

Andra saker att göra på Teneriffa

I den sydöstra delen av Teneriffa finns det flera olika företag som erbjuder valutflykter, vilket är en fantastisk miljö för att observera dessa stora däggdjur. Det finns utflykter från två till fem timmar och ofta med ett eller två stopp för att kunna ta ett dopp i havet. Eftersom valutflykterna beror på många faktorer som väder, valarna, tiden på dygnet med mera, brukar man kunna se däggdjuren med 80% chans. Valarna är normalt mycket aktiva och brukar närma sig båtarna för att kolla upp besökarna.

Vad tycks om att prova på stjärnskådning från Spanien högsta topp? Från vulkanen El Teide kan du betrakta stjärnorna och rymden speciellt bra, bara från Chile och Hawaii kan du få lika bra förutsättningar. Flera olika utflykter erbjuds, med eller utan transport till området, från en timme till åtta beroende på om du vill besöka observatoriet med professionell utrustning för stjärnskådning eller bara njuta av en fantastisk solnedgång under din resa till Teneriffa.

Gillar du att surfa är en resa till Teneriffa en dröm, ett paradis där du kan finna de största och starkaste vågorna i den norra delen och något mindre drastiska i den södra delen. Ön erbjuder all typ av vattensport, bodyboard, longboard, SUP (Stand Up Paddle), kitesurf och naturligtvis windsurf.

Om du inte är en erfaren surfare finns massor av surfskolor för alla nivåer och önskningar, och naturligtvis kan du hyra allt du behöver. Det mest kända surf området ligger vi Playa de la Américas för vågornas kvalitet men även för den service som erbjuds omkring för att vara ett populärt turistmål för resor till Teneriffa.

Restauranger som är ett måste under en resa till Teneriffa

Maten som du hittar på resor Teneriffa är enkel och exotisk med stark smak, helt olik resten av Spanien eftersom den har blivit påverkad från Afrika, Venezuela och guanches som är kanarieöarnas urbefolkning. Det är ett måste att smaka på typiska rätter som papas arrugadas (rynkiga potatisar) med paprikasås (mojo picón), den speciella mjölblandningen gofio som har funnits i urminnes tider på ön och naturligtvis den mest exporterade frukten bananen (plátano) från kanarieöarna som inte ska förväxlas med annan banan (banana).

Om du vill njuta av god mat och fantastisk vy under din resa till Teneriffa finns restaurangen Almar i Adeje. Utsökt lokal fisk och skaldjur tillsammans med färska grönsaker och frukter. Restauranger har också fantastiska kötträtter och allt är vackert presenterat med mycket god service. Passa på att njuta med glas vitt vin från kanarieöarna som El Lomo. 

En mer rustik och genuin restaurang som La Tasca kan du hitta lite utanför turistområdena, vid byn Granadilla de Abona. Här finner du det mesta på menyn, allt från havet men också bergen. Utsökta kötträtter som den lokala svagt rödfärgade ölen Tierra de Perros med smak av rökt och lakrits kan passa till. Under din resa till Teneriffa prova på den lokala palmhonungen, en typ av sirap som görs av saven från palmträden. Och missa inte de hemgjorda efterrätterna som finns på menyn.

Missa inte Teneriffas största fiesta

Teneriffas viktigaste fest under året är den världskända karnivalen, det sägs att det är den andra största karnevalen i världen. Varför inte passa på att resa till Teneriffa och se festligheterna? Datumet varierar varje år beroende på påskfirandet, karnevalen ska vara 40 dagar innan fastan börjar. Sedan 1987 har karnevalen på Teneriffa olika teman varje år, 2002 var det om det glada tjugotalet till exempel, och staden Santa Cruz de Tenerife dekoreras enligt temat.

En av de största ögonblicken är när drottningen väljs av lokala domare och kändisar, klänningarna som aspiranterna har på sig är otroligt vackert välsydda och kan väga upp till 200 kilo vilket gör att det måste finnas hjul för att kunna bära upp klänningen. Vid sidan om det finns det även tävlingar för sånggrupper som ofta framför satiriska och aktuella texter utklädda i olika teman. Parader och fest finner du på gator och torg till askonsdagen då fastan inför påsken börjar och som är slutet för karnevalen.

Andra Kanariska öar

En kort flyg- eller båtresa bort från Teneriffa ligger Gran Canaria, vilket är ett perfekt utflyktsmål över dagen även om man skulle bo på Teneriffa under sin semester. Andra Kanariska öar som Lanzarote och Fuerteventura kan också nås enkelt från Teneriffa om man skulle vilja det.

Alla dessa Kanariska öar nyss nämnda ihop med andra underbara spanska resmål som exempelvis Barcelona, Madrid, Marbella, Mallorca, Alicante och Sevilla är också platser som bara måste upplevas på plats. Oavsett vart du än önskar resa och bo i Spanien så hittar du alltid bästa möjliga pris på flyg, hotell, enklare boenden och spännande utflykter här hos oss på Resatillspanien.se.