Det genuina Gran Canaria

I den lilla bergsbyn Tejeda belägen mitt på ön Gran Canaria som tillhör Spanien kan du uppleva det mest unika av vad ön har att erbjuda. Gran Canaria är en av totalt 13 öar som ingår i ö-gruppen Kanarieöarna och där Gran Canaria är den till ytan tredje största ön.

Det genuina lockar allt fler turister - Välkommen till Tejeda!

I Tejeda kan du hitta alltifrån utmanande cykel- och vandringsleder, till blommande mandelodlingar, historiska muséer, fantastisk mat och karaktäristisk arkitektur. I bergsområdet kring byn finns avlämningar i grottor i form av målningar, inristningar och gravar, vilket tyder på att platsen varit viktig för folket under många århundraden.

Under senare tid kom Tejeda att präglas av djup religiositet, och byns vackra kyrka från 1921 är därför en populär destination för både lokalbefolkning och turister.

För den som är mer intresserad av konst, medicin, eller etnografi, finns museer och centra för alla dessa, till exempel Museo Etnográfico, eller Centro de Plantas Medicinales, som är öppna för allmänheten de flesta av veckans dagar.

Vill du uppleva just magisk natur, historia, kultur och det mest genuina som Gran Canaria att erbjuda, ja då bör du utan tvekan boka in ett besök i en av Spaniens vackraste byar, (enligt lospueblosmasbonitosdeespana.org) Tejeda, nästa gång som du planerar ett besök på ön.

Natur och aktiviteter

Tack vare Tejedas placering finns det stora möjligheter för den som är intresserad av aktiviteter på hög höjd. Runtom i dalen och i bergen finns 18 cykelleder, varifrån du dessutom kan ta dig till den berömda utsiktsplatsen Pico de las Nieves, och utmana dig genom att cykla upp för ett av Spaniens tuffaste bergspass.

När du står på Pico de las Nieves, öns högsta punkt, kan du blicka ut över stora områden, och vädret tillåter kan du se vulkanen Teide på grannön Teneriffa.

Oavsett väder kan du hur som helst se en av Gran Canarias mest utmärkande platser, Roque Nublo, som också är en del av Tejeda. Genom vulkanism och erosion har den jättelika stenen formats, så för den geologiintresserade är detta ett måste på listan!

Om du föredrar lugnare aktiviteter finns många vackra vandringsleder, som under vintern och våren fylls av doften från blommande träd och buskar. På ön finns omkring 2000 växtarter, med 100 arter som är unika för just Gran Canaria. I Tejeda är det framförallt pinje och mandlar som odlas och som sedan säljs på byns lokala marknad.

Tejeda är vanligtvis en otroligt lugn och rofylld by dit få turister hittar men en gång varje år så blandas också turister med Gran Canarias övriga befolkning i Tejeda.

När de vackra mandelträden står i blom i slutet av januari och i början av februari så lockas tusentals människor till byns mandelblomsfestival (La Fiesta del Almendro en Flor) som anordnats varje år ända sedan 1970 i Tejeda.

Hotell och restauranger

För dig som är sugen på att uppleva riktig kanarisk kultur, och ta del av platsens intressanta och gamla historia, är Tejeda ett perfekt resmål.

Det finns många fina hotell och mysiga vandrarhem, som kan ge dig både en känsla av lyx och elegans, eller den genuina spanska charmen.

Genom byn går dessutom en gata med restauranger av alla dess slag på ena sidan, och en enastående utsikt över berg och dalar på den andra vilket gör att det alltid finns möjligheter att kunna njuta av god mat tillsammans med en fantastisk utsikt.