Flyg till Kanarieöarna - vilken blir din favoritö?

Om du längtar bort och söker värme och sol under vinterhalvåret kanske ett flyg till Kanarieöarna är något för dig. 

Tack vare öarnas sydliga läge kan du njuta av bad, strand och värme året runt förutom vattensporter, kultur och fantastisk spansk mat och vin. Den spanska ögruppen består av 8 öar; Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, La Gomera och El Hierro och alla är speciella på sitt sätt. 

Flyg till Kanarieöarna är lätt att finna, alla öarna har sin flygplats utom La Graciosa och Teneriffa har faktiskt två. Flyg till Kanarieöarnas lilla ö La Graciosa finns inte för det ligger bara en kort båtresa från Lanzarote. Kanarieöarna har en lång historia och när den internationella turismen upptäckte öarna på femtiotalet, gjorde man det bästa så att öarna kunde erbjuda den bästa service för all typ av turism.

Det kanske är svårt att välja mellan de 8 öar som ögruppen består av. Den största ön är Teneriffa följd av Fuerteventura och Gran Canaria. Teneriffa är också den ö som tar emot flest turister och sen kommer  Gran Canaria och Lanzarote. Det finns egentligen två huvudstäder som delar ansvaret och som är Las Palmas de Gran Canaria och Santa Cruz de Tenerife.

Flyg till Kanarieöarna - Boende

Det finns så otroligt många fantastiska hotell på alla de åtta öarna att det är svårt att välja något konkret, allt beror på vad just du söker,  sajten har flera fantastiska erbjudande. Ett hotell som erbjuder det mesta på Teneriffa är hotellkedjan Barcelos Royal Hideaway Royal Suites och som passar för familjen men också om du vill ha en mer romantisk semester. Hotellet ligger på Teneriffas sydvästra del alldeles vid stranden. 

Hotellets design får dig att känna dig som på en båt omgiven av koraller, en del rum har egen simbassäng och även utrustad med kök om du önskar att laga din egen frukost och njuta av rummets terrass till exempel. Hotellet har flera simbassänger och restauranger och butiker. Service som spa och golf möjligheter finns också. 

Om du söker ett hotell i centrum av Las Palmas men ändå vill vara nära stranden, ta en titt på det kända hotellet Santa Catalina. Hotellet öppnade redan 1890 och var då en viktig social träffpunkt, flera kända personer har valt Santa Catalina till sina övernattningar i staden. Känslan av glamour finns kvar efter renoveringen för inte så länge sedan och blandas med modern förbättring. Hotellet har flera restauranger varav en har en Michelin stjärna. 

Här kan du också känna stadens puls från hotellets takterrass medans du tar en drink. Simbassänger både utom och inomhus och service som spa och gym finns naturligtvis, eftersom hotellet ligger nära stadsparken Doramas kan du få njuta av Las Palmas vackra omgivning med palmer och blommor på nära håll.

Med flyg till Kanarieöarna är nära och på den nordligaste ön Lanzarote finns hotellet Secrets Bahia Real Resort & Spa som erbjuder allt som du kan drömma om för en perfekt semester. Hotellet erbjuder lyx och relax för vuxna med ett brett utbud av restauranger med den allra bästa maten. Hotellet har hela 9 restauranger varav två är på stranden som ligger vid hotellet, här finner du allt från internationell meny till mer lokala maträtter. 

Om du inte känner för att gå ned till stranden kan du njuta vid en av hotellets 3 sötvattens simbassänger, kanske med en svalkande dryck i en balinesisk solstol. Det finns också ett fantastiskt gym och ett spa som förutom olika duschar och bad erbjuder skönhetsbehandling.

Sevärdheter

Något som det är svårt att bli less på är Kanarieöarnas långa stränder och en av dessa är Maspalomas som ligger på Gran Canarias sydligaste del. Här kan du njuta av långa promenader på stranden och ett stort utbud av nattliv runt omkring Maspalomas, Playa del Inglés och Meloneras.

Maspalomas erbjuder oändliga sanddyner i området som är en nationalpark som delas i palmområde, dammområde och sanddyner alldeles vid vattnet som utgör ett unikt ekosystem. 

Är du intresserad av fåglar är Maspalomas en av de bästa ställen att observera vattenfåglar på sin väg norr eller söderut. Ta med kikare och kamera till en av de många observatorierna som finns i området. Ett annat sätt att se Maspalomas är från en dromedar rygg. I stilla lunk kan du fascineras av blandningen av öken och oas, glöm inte solhatt och solglasögon för att kunna njuta fullt.

Har du valt Teneriffa under semester flyg till Kanarieöarna med din familj kan en dag på Loro Parque vara en av de bästa dagarna. Det är en djurpark som öppnade för 50 år sedan och som i början specialiserade sig på papegojor. Idag finner du däggdjur som delfiner, apor, lejon, flodhästar eller fiskar och reptiler. Naturligtvis kan du fortfarande få uppleva papegojor men också andra arter som pingviner och svanar. 

Under en dag på Loro Parque kan du lugnt strosa mellan flera olika utställningar för att se maneter eller olika fiskarter i de enorma akvarier som finns. Eller kanske gå en tur mellan enorma fikus eller palmträd där Guacamayos lever. Barnen har också möjlighet att få klättra i träd och åka i rutschkanan eller gå på hängbroar och få underbara minnen från resan. Parken ligger i norra delen av Teneriffa och har öppet varje dag mellan 09:3-17:30.

En upplevelse är att njuta av naturliga vattenbassänger, något du kan hitta på ön Lanzarote om du ska med flyg till Kanarieöarna. Punta Mujeres på öns nordöstra del har flera naturliga bassänger, en liten fiskeby med vita hus omringat av ren natur av hav, lava rester och sol. Bassängerna har olika storlekar och djup och är väl skyddade från vågor så det är en fantastisk utflykt för hela familjen. Ta med snorkelutrustning för att utforska barriär och liv i sin fullhet. Du kan ta med din egen mat men också äta på en av de lokala barerna eller restaurangerna som den lilla byn har.

Saker att göra

En aktivitet som du finner på samtliga öar på Kanarieöarna är vattenaktiviteter. Allt från surf i alla dess former till dykning till exempel. Om du gillar dykning kanske ett besök till området El Cabrón på Gran Canarias östra del kan bli din bästa dag, utsedd till en av de tio bästa dykområden i Europa. År 2006 blev området att marinreservat vilket har gjort att utbudet av arter har ökat och du kan nu lätt få se sjöhästar, rockor i sitt naturliga habitat. Med flyg till Kanarieöarna får du tillgång till exotiska resmål och sevärdheter.

Ön Fuerteventura är en av Europas populäraste orter för surf, känd som Europas Hawaii. ön erbjuder ett behagligt klimat och många och långa stränder samt vågor i alla storlekar som passar nybörjare och professionella. Om du inte har egen utrustning är det möjligt att hyra på de flesta ställen. 

Om du befinner dig på Teneriffa är ett besök på El Teide ett måste. Ett unikt landskap format av kratrar, vulkaner och lavafloder och mitt i allt tronar toppen El Teide. Spaniens högsta punkt på 3.718 meter över havet och omgivningen blev utnämnd 2007 av UNESCO till världskulturarv och det är möjligt att besöka.

Tack och lov finns det en kabinbana till toppen, önskar du att vandra upp tar det över 4 timmar. Väl uppe på toppen har du en unik utsikt och möjlighet att vandra fritt i ett landskap som är olikt allt annat. Under vintermånaderna är det inte ovanligt att det snöar på toppen så var väl förberedd för väderväxlingar. Biljetter till kabinbanan ska köpas innan och önskar du att följa med på en av de många anordnade utflykter bör du vara ute i tid.

Nationalparken Timanfaya är ett av de stora turistattraktionerna på ön Lanzarote. På området finns hela 25 vulkaner och det senaste utbrottet var 1824. Landskapet är unikt, ingen växtlighet men ändå färgrikt och det är möjligt att göra en bussutflykt som tar ungefär 30 minuter för att se vulkaner. Varför inte prova på att se hur din mat lagas från jordens värme på restaurangen El Diablo under utflykten.

Restauranger

Kanarieöarnas mest kända maträtt måste vara rynkiga potatisar med paprikasås (papas arrugadas con mojo) och är absolut värt att smaka. Tack vare turismen kan du få all typ av mat men vill du prova på Gran Canarias fantastiska lokala mat är den lokala matkedjan Allende ett bra val. Den första restaurangen öppnades 2009 i centrum av Las Palmas. 

På ön El Hierro finns en unik restaurang som har satsat på maträtter med lokala produkter med ett fantastiskt resultat. Restaurangen som heter Ocho Aborigen erbjuder bland annat rätter baserade på Gofio som är en lokal mjölblandning. Förutom närodlade grönsaker finns rätter gjorda av fisk och kött samt naturligtvis skaldjur. Till efterrätt kanske en rökt ostkaka kan smaka.

Varför inte prova på att besöka en Guachinche om du befinner dig på Teneriffa? Det är ett enklare värdshus där du kan prova lokal mat med områdets viner. Här serveras fisk och kött från området med speciell fokus på det lokala vinet. De flesta Guachinches finns på den norra delen av ön, varför inte hyra en bil och besök flera.

Kultur och Historia

Kanarieöarna är en härlig blandning av olika kulturer från Europa, Afrika och Amerika, urinvånarna som kallas för guanches var blåögda, långa till växten och hade ljust hår, de kan ses mumifierade på arkeologiska museet som finns på La Gomera och Teneriffa. 

Om du vill besöka en stad som inte har förändrats mycket sedan 1400 talet bör du ta dig en tur till San Cristóbal de La Laguna som ligger på Teneriffa. Det var Teneriffas första huvudstad och om du besöker stadens katedral och omgivning kan man förstå hur viktig staden har varit. 

Varje ö har sin identitet och en av de mest populära festerna är den årliga karnevalen som infaller 40 dagar innan påsk. De mest kända är på Gran Canaria och Teneriffa då musik och dans fyller varje gata och hörn. Andra populära fester är ägnade åt religiösa helgon som Carmen som skyddar havsresande eller Dolores som är ett skyddshelgon för vulkaner.

Och tänk, med ett kort flyg till Kanarieöarna har du allt detta och mer därtill så varför tveka? Boka in din resa till sol och värme!